Bennys Blog

– om alt, der bevæger sig indenfor moderne femkamp

Hvor nemt er det, at skyde god laserskydning?

PanAm Games Toronto 2015Slet ikke, faktisk! Skulle nogen være i tvivl, så er laserskydningen ikke på nogen måde ’lettere’ end den tidligere præcisionsskydning med luftpistol og hagl.

Jamen, træffe-arealet er da større på en måde? Man skal jo “bare” skyde en 7’er?

Skydningen er anderledes, ikke lettere

Som det bedste eksempel er det faktisk sådan, at rigtig mange World Cup ræs afgøres i den sidste skydning, som et resultat af en eller to forbiere for meget. Vi snakker altså ikke om 10-20 sekunders forskel, men i størrelsesordnen 2-4 sekunder. Så meget (eller lidt) er det ofte, der skiller nr. 1 og 2 i den sidste skydning i de store konkurrencer.

Hvad er det, der sker?

  • Man kommer med ’180 km i timen’ og en puls med samme værdi, ind på skydepladsen og skal skyde 5 x en 7’er eller bedre.
  • Man skal ned og røre bordet og genlade i mellem hvert skud.
  • Man har at gøre med konkurrenter, der afvikler dette på 15 sekunder eller mindre.
  • Endelig, hvis man ikke lykkes med det, står man indtil der er gået 50 sekunder, før man må løbe. Det vil altså sige, at man i forhold til den gode nabo-skytte taber måske 35 sekunder pr. skydning, eller totalt over 2 minutter på de 4 skydninger. Prøv at løbe det ind på de efterfølgende 800 meter, der ligger imellem skydningerne. Og gør det 4 gange!
  • Var der nogen, der nævnte psykologisk pres? Jeg skal lige love for at der er nok af stress over hele paletten der!

Hvor meget tid har man pr. skydning?

Vi opererer her som sagt ikke omkring 25-30 sekunder pr. skydning, som de fleste ’dødelige’ ville være glade for, men der skydes i toppen på mellem 10 og 15 sekunder for de 5 træffere.

Bruger man bare 30 sekunder kan man slet ikke være med i toppen, og med f.eks. 2 kiksede skydninger – dvs. at man i 2 af de fire skydninger bruger alle de 50 sekunder man maksimalt har til rådighed, så dratter man måske 5-10 pladser ned ad ranglisten, og i nogen sammenhænge endda endnu længere ned.

Der har været en tendens til at denne nye form for skydning ikke har fået meget respekt – sidst i en avisartikel for få dage siden – specielt fra folk som måske ikke helt ved hvad de snakker om.

Og bemærkninger som ’så må jeg jo bare løbe lidt stærkere’ er naturligvis ligeså ukvalificerede, for vi løber jo allerede så stærkt som vi kan.

Combined Event, som denne afsluttende kombinerede skydning og løb kaldes i moderne femkamp, ER og BLIVER en ’to-disciplins disciplin’ og man kan slet ikke være med, hvis man kun kan den ene af dem middelmådigt. Og er man en ikke-så-god skytte og samtidig en ikke så god løber, kan man overhovedet ikke være med i ræset.

Lad os se tingene med klare øjne, og ikke lade os forføre af dem der prøver at bortforklare deres manglende evner. “Combined”’ er en benhård dobbeltdisciplin, og vi har altså stadig 5 discipliner.

Comments are closed.